Fysiotherapeutische Oefentherapie

Mensen lopen, zitten, staan, bukken, etc. Iedereen op zijn eigen manier. Maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate. De meest houdingen en bewegingen gebeuren onbewust en iedereen ontwikkelt zijn eigen houdings-, en bewegingsgewoonten. Helaas zijn deze gewoonten niet altijd de juiste waardoor er vaak klachten aan het bewegingsappararaat ontstaan. Oefentherapie bestaat uit mobiliserende, stabiliserende, spierversterkende en ook ontspannende oefeningen.

Oefentherapie is een erg zeer waardevolle aanvulling op andere fysiotherapeutische behandelmethoden. ( o.a. omdat u met datgene dat u leert het opnieuw ontstaan van klachten kunt voorkomen, of beter leert om te gaan met blijvende klachten) Na het oefenen op de praktijk integreert u het nieuwe bewegen in uw dagelijkse activiteiten door het direct thuis, tijdens het sporten of op het werk te oefenen en te gebruiken. Door deze nieuwe manier van bewegen in het dagelijkse leven vermindert de belasting op uw lichaam en zullen uw klachten verminderen of verdwijnen. Ook op de lange termijn omdat u door het verkregen inzicht zelf controle houdt op uw klachten.

De oefentherapie binnen de praktijk vindt voornamelijk plaats in de ruimte met vaak uw lichaam als hulpmiddel of eenvoudig andere hulpmiddelen zodat u thuis de oefeningen ook goed kunt uitvoeren.

Oefentherapie wordt o.a. toegepast bij:

  • klachten veroorzaakt door houdings-, of bewegingsafwijkingen zoals bijv. nekklachten, schouderklachten, hoofdpijnklachten, rugklachten alsmede ook beroepsgerelateerde klachten.
  • de behandeling van orthopedische aandoeningen zoals artrose, osteoporose, ziekte van Scheuermann.
  • de behandling van reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew.
  • de behandeling van neurologische aandoeningen zoals een hernia, MS, CVA.